Syntropische landbouw (syntropic farming), ook wel successional agroforestry genoemd, is de voedselbos methode ontwikkeld door Ernst Götsch (Zwitserland) in Brazilië.

Praktische kenmerken van deze agroforestry methode zijn:
De aanplant is zeer intensief met veel productieve gewassen en ondersteunende soorten, een combinatie van alle stadia van successie
Oogsten en opbrengst van voedsel is al vanaf jaar 1 mogelijk, door een mengcultuur van één- en twee-jarigen én meerjarige houtige gewassen, waarop de oogst geleidelijk doorschakelt.

Actief beheer en begeleiding van de successie van het voedselbos systeem, door intensieve snoei en selectief wieden. Hiermee wordt gestreefd naar maximale fotosynthese-capaciteit per m2. De intensieve snoei zorgt bovendien voor voeding van de bodem en groeikracht van het systeem.

– Geen inbreng van externe grondstoffen. Hooguit eenmalig bij aanplant, om het systeem op gang te helpen.

 

De mens als positieve samenwerkingspartner, een nuttige soort in de natuur 

De uitermate praktische aanpak is geworteld in een diepgaande visie op en kennis van de levensprocessen van ecosystemen op aarde, met syntropie en successie als drijvende krachten voor de ontwikkeling van leven en overvloed.

Syntropische landbouw is een ultieme vorm van regeneratieve landbouw: als het systeem eenmaal opgestart is, heeft het de kracht om zichzelf door te ontwikkelen en te regenereren. Dit doet zij bovendien ieder jaar sneller en met meer overvloed.

 

Datum: Vrijdag 20 oktober 2023

Programma: In deze workshop duik je een hele dag in de materie van syntropische landbouw.

 • Ochtend: We beginnen de dag met een verkenning van de achtergronden en principes: wat is syntropie, hoe vertaal je dat naar syntropische landbouw, en hoe kom je dan tot de aanplant- en beheermethoden? We zoomen ook in op het ontstaan en de ontwikkeling van voedselbos Den Food Bosch.
 • Middag: We gaan de syntropsiche landbouw in de praktijk zien, ervaren, uitproberen. We zijn te gast in voedselbos Den Food Bosch, een project dat in de eerste maanden van 2018 is aangelegd op een maïsakker van een kleine hectare. Dit voedselbos is ontwikkeld door het oprichters-team van Stichting Den Food Bosch. Het ontwerp is uitgewerkt door Janine Raabe en sterk geïnspireerd op de leer en de aanwijzingen van Ernst Götsch, in samenwerking met inbreng van Nederlandse experts als Wouter van Eck, boomkweker Floris natuurlijke bomen, en Malika Cieremans (CircleEcology voedselbossen).

 

Inschrijven en wachtlijst:

Inschrijven kan als particulier of zakelijk (voor wie de BTW kan aftrekken).

Let op: De workshop is inmiddels volgeboekt. Toch graag meedoen? Meld je dan aan voor de wachtlijst. Mocht er onverhoopt een plek vrijkomen, krijg je bericht.

Andere cursussen en workshops

 • Voedselbossen
  Cursussen en workshops

  Meehelpen in het voedselbos

  Het bomen-oogst- en plantseizoen van deze winter is weer voorbij!
  We hebben weer duizenden nieuwe bomen en struiken een plek gegeven. Hartelijk dank aan iedereen die meegeholpen heeft met bomen oogsten en planten!

  Met de lente komt er weer een nieuw seizoen van groei en bloei aan. Je bent welkom om voedselbos Het Voedselrijk te bezoeken tijdens de maandelijkse rondleiding, of bij een voedselboscursus.

  Heb je zin om ons vaste vrijwilligersteam te komen versterken? Meld je dan aan onder “wekelijks”, dan nemen we contact met je op om kennis te maken.

  Wil je in het nieuwe plantseizoen komende winter graag komen helpen? Meld je dan alvast aan via de datumkeuze “open”. Dan houden we je op de hoogte wanneer we weer starten.

  Opties selecteren
 • Ontwerpcursus Voedselbos
  Cursussen en workshops

  Voedselbos Ontwerpcursus: “Ontwerp je eigen Voedselbos”

  Weet je in de basis wat een voedselbos is en hoe het werkt? Heb je een stuk land tot je beschikking en kriebelt het om aan de slag te gaan? Neem dan nu de volgende stap en ontwerp je eigen voedselbos!

  Opties selecteren
 • Cursussen en workshops

  Rondleiding Het Voedselrijk, voedselbos in Ede-Wageningen

  In het groeiseizoen (april – oktober) is er regelmatig een rondleiding door Voedselbos Het Voedselrijk:

  Een bestaande monocultuur bosplantage op gedegradeerde grond, die omgevormd wordt naar een natuurrijk, vitaal bos met een grote diversiteit aan bomen, struiken en kruiden met allerlei hoogtelagen, leeftijden en functies voor natuur en mens.

  Reserveer hier je rondleiding:

  Opties selecteren
 • voedselboskwekerij en agroforestry loods
  Cursussen en workshops

  Themaworkshop voedselbossen op landbouwgrond & plantgoedkeuze

  Themadag voor professionele voedselbossen – ins en outs over gemechaniseerde aanplant en plantgoed assortiment

  Opties selecteren
 • Cursussen en workshops

  Basiscursus voedselbossen XTRA – met ontwerpstappen

  De uitgebreide voedselbos basiscursus XTRA met ervaren voedselbos experts.

  Live of online te volgen.

  Met excursies naar voedselbossen in stad, bos en landbouw.

  Selecteer een groep om de datums en beschikbare plaatsen te zien.

  Opties selecteren

Op de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Dan blijf je op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops, plantdagen en artikelen.

Scroll naar boven