Over CircleEcology voedselbossen & eetbaar groen
Voedselbossen en eetbare bostuinen zijn een positieve, hoopvolle, levendige en creatieve weg om vorm te geven aan een gezonde toekomst voor de Aarde, met een gezond leefklimaat voor alle levensvormen, waar wij mensen deel van mogen zijn.
Samen met mede-pioniers heeft Malika, de oprichter van CircleEcology, sinds de jaren ’90 aan de wieg gestaan van de permacultuur en voedselbossen in Nederland. Nadat het zaadje was ontsproten en het kiempje jarenlang met aandacht verzorgd, is het met de jaren uitgegroeid tot een steeds grotere beweging, met vele loten, bloemen en vruchten.
Met CircleEcology staan we voor kwaliteit, continuïteit en maatwerk in al onze activiteiten.
We hebben het langstlopende cursusaanbod en blijven elk jaar vernieuwen. Daarin werken we samen met de beste ervaren en kundige collega-experts in de voedselboswereld.
De kracht van CircleEcology ligt in educatie, ontwerp en advies voor:
– je eigen voedselbos of eetbare tuin voor zelfvoorziening, van ca. een halve tot enkele hectares rondom het huis;
– eetbare buurttuinen en parken, voor en door buurtbewoners en in opdracht van gemeentes
– omvorming van bestaand bos of boomgaard naar voedselbos
– herstel van gedegradeerde gronden: hoe krijg je weer leven en overvloed in bodem, water, planten en dierenleven?
Malika Cieremans
Oprichter en coördinator van CircleEcology – voedselbossen en eetbaar groen
Als Wagenings ingenieur bosbouw en ecologische landbouw (1999), doorgewinterde permaculturist en praktijk-pionier, combineert Malika haar internationale ervaring met ontwerp, aanleg en educatie, met de sociale aspecten, onderzoek en beleid van duurzame gebiedsontwikkeling, lokale voedselproductie, bosbeheer, landbouw, tuinieren en natuur- en landschapsbeheer. Daarbij werkt ze voor en samen met een breed netwerk aan partners.
“In de loop van 25+ jaar heb ik vele kilometers praktijkervaring opgedaan, met mijn opleiding als achtergrond.
Als kind was ik al thuis in het bos, voelde het heel logsich dat de hele Aarde een paradijs van overvloed zou zijn voor ons en iedereen – als er overal bossen zouden groeien en we zo goed mogelijk daarmee leerden samenleven en -werken.
Dichtbij huis was ik razend nieuwsgierig naar alles wat groeit en bloeit en probeerde ik proefondervindelijk uit wat er allemaal eetbaar is in het wild, in de achtertuin of in het stadpark.
In 1997 kwam permacultuur en ‘forest gardening’ in beeld en dat is sindsdien de rode draad in mijn leven en werk geworden.
In al die jaren heb ik veel beleefd, veel leergeld betaald en ook veel mooie dingen bereikt: Ik heb meegewerkt aan internationale permacultuur projecten en communities, zelf initiatieven opgezet, gewerkt van hovenier tot beleidsmaker, procesbegeleider en subsidie-behandelaar, van vertaler tot bosbeheerder… als het maar linksom of rechtsom bijdraagt aan het vergroenen en verlevendigen van deze wereld, en hoe wij daar als mens mee omgaan.
Sinds voedselbossen in Nederland voet aan de grond kregen, zo rond 2013, ben ik me volop gaan inzetten voor deze beweging.
In de cursussen die ik in de loop van de jaren heb ontwikkeld, is het beste aan kennis en inzichten verzameld. En net als de voedselbosbeweging in Nederland, blijft dit elk jaar groeien en doorontwikkelen.
In de loop der jaren heb ik een groeiend aantal voedselbossen en eetbare bostuinen mogen ontwerpen, aanleggen of begeleiden. Daarbij is het voor mij altijd belangrijk dat iedereen zélf leert je voedselbos te begrijpen, als levend ecosysteem. Als je de taal en dynamiek van de natuur ‘spreekt’, kun je het op de goede manier leren beheren en laten ontwikkelen.
Een uitgebreider profiel over Malika’s achtergrond en ervaring vind je op:
LinkedIN, Permaculture Global en Permacultuur Netwerk (Nederland & België)