In het groeiseizoen (eind maart- oktober) is er elke maand een rondleiding door voedselbos Het Voedselrijk, in de bossen van Ede, omgeving Wageningen.

 • Ben je benieuwd om eens een voedselbos in het echt te zien, om te horen en ervaren wat het is en wat erbij komt kijken?
 • Heb je misschien zelf plannen voor een voedselbos in het bos?
 • Of wil je weten wat er gebeurt in de stad of op het platteland?
 • Wees van harte welkom in het bos, laat je inspireren!

Het Voedselrijk is een project van Malika Cieremans, voedselbos-pionier met 25 jaar ervaring. Nu docent en ontwerper/adviseur in haar onderneming CircleEcology voedselbossen en eetbaar groen.

In de rondleiding deelt ze haar passie en ervaring over voedselbossen, geïnspireerd op de kracht en veelzijdigheid van natuur, en hoe we daarmee kunnen samenwerken. Hoe vertaal je dat naar ontwerp, achtergrond, doelen, aanpak van het voedselbos? Je leert praktische weetjes over bodem, water, beheer, aanplant, wat er te proeven en oogsten valt (tzt) etc. etc. En er is uitgebreid ruimte voor je eigen vragen en afwegingen.

 

Uniek aan voedselbos Het Voedselrijk:

Van bestaand bos naar voedselbos
Uitgangspunt is een bestaand bos, met voornamelijk dennenbos en andere naaldbomen, een monocultuur productiebos. Sinds 2019 wordt deze 3,4 hectare omgevormd naar een natuurrijk, vitaal bos met een grote diversiteit aan bomen, struiken en kruiden met allerlei hoogtelagen, leeftijden en functies voor natuur en mens.

Herstel van gedegradeerde grond
Tot ca. 1950 was dit perceel en de wijde omstreken “woeste gronden”, met stuifzand, schrale heide en een enkele schaapskooi. Na eeuwenlange uitputting is de bodem heel verarmd. En door de naaldbomen en zure regen is hij ook nog eens enorm verzuurd.
We brengen de bodem en het hele bos opnieuw tot leven, door een combinatie van inzichten, methodes en technieken uit de bosecologie, natuurvolgend bosbeheer, permacultuur en voedselbossen. En door te luisteren en kijken naar het bos zelf.

 

Rondleiding: kleine groepen, volop aandacht

De groepsgrootte van de rondleiding blijft beperkt, om het bosleven niet te verstoren en om het verhaal van het bos met aandacht te kunnen ervaren.

Kinderen, honden?

Deze rondleiding is niet geschikt voor kinderen, daarvoor is het te lang rustig luisteren en kijken. En het bos is kwetsbaar, dus zomaar rondlopen en spelen gaat niet.

Voor de rust van het wild dat hier leeft, willen we geen honden in het bos.

 

Programma

Kijk bij de datum-opties (onderaan) voor de starttijd voor die dag.

 • Vanaf 10.45u of 13.45u aankomst (adres en route worden toegestuurd na aanmelding)
 • 11.00u of 14.00u Start rondleiding,
 • Halverwege: koffie, thee en versnapering
 • Vervolg rondleiding, ruimte voor vragen
 • Ca. 13 uur  cq  ca. 16 uur Afronding

 

Kosten

 • We vragen een bijdrage van €17,50 p.p.
 • Deze prijs is een richtlijn, wat het ons in redelijkheid mogelijk maakt om deze excursies te kunnen blijven aanbieden en het bos te onderhouden.
 • Wil je er heel graag bij zijn, maar is geld een drempel? Neem gerust contact op, dan kijken we wat we kunnen bieden.
 • Wil je de continuïteit en ontwikkelingen van het voedselbos een extra steuntje in de rug geven, en mensen met een krapper budget ook de kans geven om aan te haken? Dan is een extra donatie van harte welkom.

Wachtlijst

 • Zie je alleen de optie “nabestellen”? Dat betekent dat de groep vol is. Je komt dan op de reservelijst en krijgt bericht als er een plek vrijkomt. Zo niet, kun je in overleg doorschuiven naar een volgende groep (als daar nog wel plek is), of je geld terugkrijgen.

Annuleren

 • Kun je onverhoopt toch niet? Dan gelden de annuleringsvoorwaarden.
 • Als je het tijdig aangeeft en er nog ruimte is bij een andere groep, kun je in overleg 1x kostenloos de datum wijzigen.

 

Andere cursussen en workshops

 • Cursussen en workshops

  Voedselbos Ontwerpcursus: “Ontwerp je eigen Voedselbos” – 8-daagse, uitgebreide versie

  Weet je in de basis wat een voedselbos is en hoe het werkt? Heb je een stuk land tot je beschikking en kriebelt het om aan de slag te gaan? Neem dan nu de volgende stap en ontwerp je eigen voedselbos!

  Opties selecteren
 • Syntropische landbouw bij Den Food Bosch
  Cursussen en workshops

  “Syntropische landbouw – wat en hoe”

  In deze workshop duik je een hele dag in de materie van syntropische landbouw. We beginnen de dag met een verkenning van de achtergronden en principes: wat is syntropie, hoe vertaal je dat naar syntropische landbouw, en hoe kom je dan tot de aanplant- en beheermethoden? Daarna gaan we de syntropsiche landbouw in de praktijk zien, ervaren, uitproberen. We zijn te gast in voedselbos Den Food Bosch. Met Malika Cieremans en Maurice Ramaker.

  Opties selecteren
 • Voedselbossen
  Cursussen en workshops

  Meehelpen in het voedselbos

  Het bomen-oogst- en plantseizoen van deze winter is weer voorbij!
  We hebben weer duizenden nieuwe bomen en struiken een plek gegeven. Hartelijk dank aan iedereen die meegeholpen heeft met bomen oogsten en planten!

  Met de lente komt er weer een nieuw seizoen van groei en bloei aan. Je bent welkom om voedselbos Het Voedselrijk te bezoeken tijdens de maandelijkse rondleiding, of bij een voedselboscursus.

  Heb je zin om ons vaste vrijwilligersteam te komen versterken? Meld je dan aan onder “wekelijks”, dan nemen we contact met je op om kennis te maken.

  Wil je in het nieuwe plantseizoen komende winter graag komen helpen? Meld je dan alvast aan via de datumkeuze “open”. Dan houden we je op de hoogte wanneer we weer starten.

  Opties selecteren
 • voedselbos-ontwerp-cursus-2024voedselbos-ontwerp-cursus-2024
  Cursussen en workshops

  Voedselbos ontwerpcursus: “Ontwerp je eigen Voedselbos” – online en live groepen

  Heb je plannen voor een voedselbos en een plek op het oog? Wil je een goede start maken? Neem dan nu de volgende stap en ontwerp je eigen voedselbos met de  CircleEcology voedselbos ontwerpcursus! Al tien jaar een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Nieuw: In 2024 ook online te volgen!

  Opties selecteren
 • voedselbos
  Cursussen en workshops

  Themaworkshop voedselbossen op landbouwgrond & plantgoedkeuze

  Themadag voor professionele voedselbossen en agroforestry – ontwerp, mechanisatie en plantgoed voor professionele, commerciële oogst.

  Opties selecteren
 • Cursussen en workshops

  Basiscursus voedselbossen XTRA – met ontwerpstappen

  De uitgebreide voedselbos basiscursus XTRA met ervaren voedselbos experts.

  Live of online te volgen.

  Met excursies naar voedselbossen in stad, bos en landbouw.

  Selecteer een groep om de datums en beschikbare plaatsen te zien.

  Opties selecteren

Op de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Dan blijf je op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops, plantdagen en artikelen.

Scroll naar boven