“Zaaien met toekomst”: boek over permacultuurboederij Le Bec Hellouin

De Ferme du Bec Hellouin” is ongetwijfeld de bekendste en succesvolste permacultuur-tuinderij van Frankrijk, en misschien wel heel West-Europa.
Het verhaal neemt de lezer mee op de zoektocht van de schrijvers, van de inspiratie die ze haalden uit het leven van inheemse volkeren én Westerse voorbeelden als Jeavons en Coleman, en de geleidelijke ontwikkeling van hun eigen boerderij. Het is een onderneming met vallen en opstaan, met beginnersfouten, groeiende inzichten, en een rotsvast vertrouwen en doorzettingsvermogen om tot een succesformule te komen. Ook nu nog ontwikkelt het bedrijf zich continu door. Winter 2018 is er bijvoorbeeld 3,5 hectare agroforestry & voedselbos bijgekomen.
Noot van de vertaler, Malika Cieremans:
“Tijdens mijn bezoek in zomer 2016 was ik onder de indruk van de professionele opzet, de variatie in plantpatronen en microklimaten, de combinatie tussen eenjarige en meerjarige teelten, het opbouwende bodembeheer, de details waarmee ze hun methodes en werktuigen hadden geoptimaliseerd, hoe ze al het werk met de hand deden, de indrukwekkend hoge productiviteit die ze haalden op een klein oppervlak, de wetenschappelijke onderbouwing en doorlopende monitoring, en tegelijk de schoonheid, en de gastvrije en gemoedelijke uitstraling van de plek.

Het vertaalproces werkt als een krachtige spiegel voor me. Door me zo in hun verhaal in te leven, is het alsof ik het van dichtbij meemaak. Het brengt me zo nóg dichter bij mijn eigen kern, voedt het vuur van toewijding aan duurzame en natuurlijke voedselproductie, versterkt het geloof dat het écht kan, en brengt me op praktische ideeën die ik in mijn eigen leven en werk met voedselbossen, agroforestry en eetbaar groen kan toepassen.”

 

Voor wie interesse heeft in de cijfers achter de mooie verhalen, zijn hier een aantal wetenschappelijke rapporten te vinden:

WEBSITE: ONDERZOEK bij LE BEC HELLOUIN

 

Beschikbaarheid: 6 op voorraad (kan nabesteld worden)

Andere cursussen en workshops

 • Syntropische landbouw bij Den Food Bosch
  Cursussen en workshops

  “Syntropische landbouw – wat en hoe”

  In deze workshop duik je een hele dag in de materie van syntropische landbouw. We beginnen de dag met een verkenning van de achtergronden en principes: wat is syntropie, hoe vertaal je dat naar syntropische landbouw, en hoe kom je dan tot de aanplant- en beheermethoden? Daarna gaan we de syntropsiche landbouw in de praktijk zien, ervaren, uitproberen. We zijn te gast in voedselbos Den Food Bosch. Met Malika Cieremans en Maurice Ramaker.

  Opties selecteren
 • Voedselbossen
  Cursussen en workshops

  Meehelpen in het voedselbos

  Het bomen-oogst- en plantseizoen van deze winter is weer voorbij!
  We hebben weer duizenden nieuwe bomen en struiken een plek gegeven. Hartelijk dank aan iedereen die meegeholpen heeft met bomen oogsten en planten!

  Met de lente komt er weer een nieuw seizoen van groei en bloei aan. Je bent welkom om voedselbos Het Voedselrijk te bezoeken tijdens de maandelijkse rondleiding, of bij een voedselboscursus.

  Heb je zin om ons vaste vrijwilligersteam te komen versterken? Meld je dan aan onder “wekelijks”, dan nemen we contact met je op om kennis te maken.

  Wil je in het nieuwe plantseizoen komende winter graag komen helpen? Meld je dan alvast aan via de datumkeuze “open”. Dan houden we je op de hoogte wanneer we weer starten.

  Opties selecteren
 • Ontwerpcursus Voedselbos
  Cursussen en workshops

  Voedselbos Ontwerpcursus: “Ontwerp je eigen Voedselbos”

  Weet je in de basis wat een voedselbos is en hoe het werkt? Heb je een stuk land tot je beschikking en kriebelt het om aan de slag te gaan? Neem dan nu de volgende stap en ontwerp je eigen voedselbos!

  Opties selecteren
 • Cursussen en workshops

  Rondleiding Het Voedselrijk, voedselbos in Ede-Wageningen

  In het groeiseizoen (april – oktober) is er regelmatig een rondleiding door Voedselbos Het Voedselrijk:

  Een bestaande monocultuur bosplantage op gedegradeerde grond, die omgevormd wordt naar een natuurrijk, vitaal bos met een grote diversiteit aan bomen, struiken en kruiden met allerlei hoogtelagen, leeftijden en functies voor natuur en mens.

  Reserveer hier je rondleiding:

  Opties selecteren
 • voedselboskwekerij en agroforestry loods
  Cursussen en workshops

  Themaworkshop voedselbossen op landbouwgrond & plantgoedkeuze

  Themadag voor professionele voedselbossen – ins en outs over gemechaniseerde aanplant en plantgoed assortiment

  Opties selecteren
 • Cursussen en workshops

  Basiscursus voedselbossen XTRA – met ontwerpstappen

  De uitgebreide voedselbos basiscursus XTRA met ervaren voedselbos experts.

  Live of online te volgen.

  Met excursies naar voedselbossen in stad, bos en landbouw.

  Selecteer een groep om de datums en beschikbare plaatsen te zien.

  Opties selecteren

Op de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Dan blijf je op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops, plantdagen en artikelen.

Scroll naar boven