In juni speelde de jaarcursus voedselbossen zich af in en om Rotterdam en Vlaardingen.

Naast het theoriedeel over water en uitleg over de Sintropic agroforestry ontwerpmethode van Ernst Götsch

… waren ‘moestuinman‘ Max de Corte en zijn collega’s van het Rotterdam Forest Garden Netwerk (RFGN) onze host voor deze dag. We kregen rondleidingen langs een aantal grotere en kleinere voedselbossen:


20160617_100520Voedselbos Kralingen
is onderdeel van een stadspark. Opvallend is de exotische soortenkeuze in dit warme microklimaat. Dichter bij de zee is het klimaat al een graadje milder dan in het oosten van het land. Hier wordt het effect nog versterkt doordat er een hoog gebouw met een warme wand op het zuiden naast staat.

De geheime tuin (zie foto in header) is een miniatuur voedselbos (bostuin) dat een verzorgingstehuis en een schoolplein (en hun gebruikers) met elkaar verbindt. Wat deze locatie qua ontwerp bijzonder maakt zijn de struiken met snoepfruit en de vaste planten en bodembedekkende soorten, die eetbaar én decoratief zijn. Wist je dat je bijvoorbeeld hosta, daglelie of jonge stengels van de bamboehaag kunt eten? En het smaakt nog lekker ook!

201607_voedselbos_vlaardingen_jeroen201607_voedselbos_vlaardingen_terp

20160618_150831_hdrVoedselbos Vlaardingen is een hectare openbaar groen dat tot voedselbos-park is omgevormd, onder leiding van de groep deskundigen van het RFGN, en met hulp van een vaste groep trouwe vrijwilligers. Om toch diepwortelende (noten)bomen te kunnen planten in dit gebied met het grondwater dicht onder de oppervlakte, zijn vijvers gegraven en terpen gemaakt. Ook zijn de waterlopen handig gebruikt om een zonering te creëren tussen de vrij toegankelijke wandelroute en een wat beschutter middengedeelte. Al is het project nog jong, er hingen al grote trossen rode bessen aan de struiken, beschermd tegen ongenode gasten en vogels door de weelderige kruidlaag.

Andere artikelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Dan blijf je op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops, plantdagen en artikelen.

Scroll naar boven