20160313_141517[1].jpgDeze zonnige zondagmiddag werd ik, Malika, opnieuw diep bewogen door de woorden van John D. Liu, recht uit het hart gesproken tot een volle zaal mensen, die naar Groesbeek waren gekomen voor een bezoek aan voedselbos Ketelbroek, met Wouter van Eck.

20160313_163532[1].jpg

In zijn films en publicaties brengt John al vele jaren de mogelijkheden in beeld om gedegradeerde ecosystemen weer nieuw leven te geven, door ecologisch herstel.

Deze middag zette hij zijn boodschap in een breder perspectief. In feite is het een oproep aan ieder van ons, in Nederland en wereldwijd, om weer te gaan leven in verbinding met onze oorsprong: de natuurlijke wereld, die ons heeft voortgebracht en de basis is voor ons bestaan.

“Onze economie is gebaseerd op de foutieve aanname dat waarde wordt gecreëerd door schaarste. Het kán niet zo zijn dat onze welvaart gebaseerd is en blijft op extractie, verwerking en handel, speculeren en schulden. Dit leidt tot vernietiging van al onze natuurlijke hulpbronnen, die de basis zijn van ons bestaan en van al het leven op Aarde.

Het goede nieuws is: we kunnen dit fixen! Het is hoog tijd om onze oriëntatie te veranderen, en onze economische waarde weer te verbinden met de eeuwige wetten van de natuur. Want met de natuur zelf is niks mis. In de overgebleven functionerende ecosystemen op Aarde is het duidelijk te zien: werkelijke rijkdom ontstaat uit overvloed!

Door ons landgebruik en economie te richten op deze drie waarden:

  • biodiversiteit
  • biomassa
  • organische stof

kunnen we zowel het klimaat als de economie weer laten opbloeien, zonder schade of schaarste.

Wat hiervoor nodig is?

  • Een verschuiving van ons collectieve bewustzijn. Een brede maatschappelijke dialoog, op alle vakgebieden.
  • Samenwerken – het opnieuw vormen van gemeenschappen, gebaseerd op vertrouwen. Communities waarin het normaal is om de mensen in je omgeving te kennen, en elkaar te ondersteunen.
  • Ga aan de slag! Het kan! Laat je niet tegenhouden door beperkende overtuigingen; de tijd om te handelen is NU!”

 

Op de vraag wat zijn indruk was van voedselbos Ketelbroek, en wat zijn visie is op Nederland, antwoordde John Liu:

“Mensen, ga allemaal het voorbeeld volgen zoals Wouter hier met zijn voedselbos laat zien! Dit sluit perfect aan bij de oplossingsrichting die nodig is: het werkelijk duurzaam herstel van ecosystemen en de economie.”

 

Nog dieper gemotiveerd dan voorheen, ga ik door met mijn werk en inzet om ook in Nederland meer voedselbossen en ecologische, productieve landschappen te realiseren.

Ook is het me weer sterker bewust geworden wat de kracht is van onderlinge verbinding vanuit het hart, samen met anderen gedreven mensen in alle beroepsgroepen, om de weg te banen voor deze transitie van de maatschappij. Zoals John Liu ook aangeeft:

“We leven in een tijdperk van historische verschuiving, vergelijkbaar met de overgang van het geloof dat de wereld plat was, naar een wereldbeeld van een ronde Aarde.”

Ook geraakt en geïnspireerd? Laten we ons verbinden!

Ik hoor graag van je.

Malika

malika@circleecology.org

 


De internationale ecologische filmmaker John D. Liu (bekend van de Tegenlicht documentaire “Groen goud“) is al een aantal jaren een grote inspiratiebron en vriend, sinds onze eerste ontmoeting in Portugal in 2012, waar ik samen met het Tamera ecologieteam en Sepp Holzer meewerkte aan het herstel van de waterhuishouding, productiviteit en ecologie van het landschap.

In 2013 maakte John een korte video over het Tamera water-retentie-landschap:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UmXK1dncXLA]

20120427 Water symposium Sepp Holzer Malika 1 mini
Malika translating for Sepp Holzer during int’l water retention conference in Tamera

Andere artikelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Dan blijf je op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops, plantdagen en artikelen.

Scroll naar boven