De 3e jaarcursus voedselbossen is alweer volop gaande. Wat heerlijk om weer een heel seizoen lang op te mogen trekken met een groep gemotiveerde mensen met een breed scala aan achtergronden, vol met ideeën hoe ze zelf invulliing willen geven aan het brede thema van voedselbossen.

Na een winters aandoende start bij voedselbos Ketelbroek half maart en een ontluikend voorjaar met prille zon bij voedselbos Vlaardingen begin april, beleefden we afgelopen vrijdag al zomerse sferen bij Den Food Bosch. Drie voedselbossen, allemaal gebaseerd op dezelfde ecologische principes, maar met totaal uiteenlopende keuzes qua ontwerp, vormgeving en beheer. Voor komende maanden staan de permacultuur-tuinderij Samenland van Taco Blom en de stads-voedselbossen van het Rotterdam Forest Garden Netwerk op het programma. En een tweede bezoek aan voedselbos Ketelbroek, om de ontwikkeling door het seizoen heen te kunnen waarnemen.

In de eerste lesdagen wordt een stevige basis gelegd voor de theorie van onderwerpen als ecosysteem-dynamiek, een levende, gezonde en vruchtbare bodem, waterbeheer, het ontwerpproces, verschillende disciplines en vaardigheden die bij voedselbossen samenkomen, verschillen en overeenkomsten tussen diverse vormen van landgebruik.
Daarnaast is er elke les aandacht voor waarnemen, groepsoefeningen, ervaringsverhalen van de beheerders van de diverse locaties, en reflecteren op waar je jezelf in wilt verdiepen.
Stap voor stap werken we zo toe naar het formuleren van een opdracht, die de laatste les gepresenteerd gaat worden. Een aantal mensen heeft zelf een locatie en gaan hiervoor een ruimtelijk ontwerp en beplantingsplan uitwerken. Anderen werken hier graag aan samen, of kiezen voor een andere opdracht, variërend van een verdienmodel, subsidies of een handboek voor beleidsmakers, het geleidelijk omvormen van een bestaand bos, tot een kookboek of het uitvinden van een gezond voedselbos-dieet.

De motivatie en sfeer zitten er goed in. Ik kijk nu al uit naar het vervolg!

Op de CircleEcology Facebook-pagina vind je ook foto-verslagen van deelnemers (met name dank aan Cy Leong).

Lesdag bij voedselbos Vlaardingen
Beheerder Jeroen leidt de groep rond bij voedselbos Vlaardingen, lesdag 2.

Andere artikelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Dan blijf je op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops, plantdagen en artikelen.

Scroll naar boven