door Malika Cieremans
De Ferme du Bec Hellouinis ongetwijfeld de bekendste en succesvolste permacultuur-tuinderij van Frankrijk, en misschien wel heel West-Europa.
Tijdens mijn bezoek in zomer 2016 was ik onder de indruk van de professionele opzet, de variatie in plantpatronen en microklimaten, de combinatie tussen eenjarige en meerjarige teelten, het opbouwende bodembeheer, de details waarmee ze hun methodes en werktuigen hadden geoptimaliseerd, hoe ze al het werk met de hand deden, de indrukwekkend hoge productiviteit die ze haalden op een klein oppervlak, de wetenschappelijke onderbouwing en doorlopende monitoring, en tegelijk de schoonheid, en de gastvrije en gemoedelijke uitstraling van de plek.

 

In 2018 heb ik naast het voedselbos-werk heel wat uren met het boek van deze baanbrekende tuinders doorgebracht om het naar het Nederlands te vertalen. Op vrijdag 22 maart verschijnt het bij uitgeverij Jan van Arkel.

Bestel “zaaien met toekomst” hier

Het verhaal neemt de lezer mee op de zoektocht van de schrijvers, van de inspiratie die ze haalden uit het leven van inheemse volkeren én Westerse voorbeelden als Jeavons en Coleman, en de geleidelijke ontwikkeling van hun eigen boerderij. Het is een onderneming met vallen en opstaan, met beginnersfouten, groeiende inzichten, en een rotsvast vertrouwen en doorzettingsvermogen om tot een succesformule te komen. Ook nu nog ontwikkelt het bedrijf zich continu door. Deze winter is er bijvoorbeeld een groot stuk voedselbos (3,5 ha) bijgekomen.

Het vertaalproces werkt als een krachtige spiegel voor me. Door me zo in hun verhaal in te leven, is het alsof ik het van dichtbij meemaak. Het brengt me zo nóg dichter bij mijn eigen kern, voedt het vuur van toewijding aan duurzame en natuurlijke voedselproductie, versterkt het geloof dat het écht kan, en brengt me op praktische ideeën die ik in mijn eigen leven kan toepassen.

Voor wie interesse heeft in de cijfers achter de mooie verhalen, zijn hier een aantal wetenschappelijke rapporten te vinden:

 

Andere artikelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Dan blijf je op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops, plantdagen en artikelen.

Scroll naar boven