Meehelpen met planten? Klik hier om je aan te melden voor onze wekelijkse activiteiten en losse winterse plantdagen/weekenden.
Impressie van onze cursussen en activteiten in Het Voedselijk en samen met andere voedselbossen:
Voedselbos Het Voedselrijk en CircleEcology voedselbossen en eetbaar groen- een introductie from CircleEcology on Vimeo.
Hieronder vind je de allereerste blog waarmee we het project voorstelden aan de wereld:
Het is nu een monotoon, vrij open naaldbos met vooral grove den, aangeplant op de “woeste gronden” in de 2e helft van de vorige eeuw. De bodem is arm en zuur en er is weinig soortenrijkdom. Met respect voor de waardevolle natuurelementen gaan we geleidelijk veel meer variatie inbrengen in soorten, hoogtelagen en leefruimtes, zoals een natuurlijk bosecosysteem hoort te zijn: divers en dynamisch. Zo creëren we leefruimte voor veel meer planten en dieren, een vitalere bodem en veerkrachtige waterhuishouding, die beter bestand is tegen de extremen in weer en klimaat,Uitvinden wat het beste werkt in deze setting, voor mens en natuur.
Dit onderdeel wordt uitgewerkt in samenwerking met onderzoekspartners, bijvoorbeeld via de Green Deal voedselbossen.
We zien er dan ook naar uit om op deze plek stiltedagen, inspiratie-wandelingen of waarnemingsworkshops te hosten. De rust en stilte van de plek staan voorop, dus dit zal niet te vaak zijn. En altijd individueel of met een kleine groep.
Het bestaande bos is gericht op productie van hout. Ook zijn er andere natuurlijke grondstoffen uit het bos te winnen, zoals vezels, harsen of etherische oliën. Het boskarakter blijft bewaard. In lijn met de methodes als “natuurvolgend bosbeheer” en de inspiratie van “het verborgen leven van bomen” (P.Wohlleben) wordt het bosbeeld gevarieerd beheerd, waarbij er van naaldbos geleidelijk omgeschakeld wordt op een volgende generatie van loofbos, met een diverse ondergroei. In de toekomst groeien hier dan “in het wild” noten, vruchten, meerjarige groenten en kruiden, en paddenstoelen. Deze productie blijft extensief. Het wordt vooral gebruikt voor de workshops en rondleidingen. Wie weet gaan er bijzondere nicheproducten hun weg vinden naar gastronomische restaurants (denk aan jonge sparrentopjes bijvoorbeeld).
2019 was vooral een jaar om de plek beter te leren kennen, de basis neer te zetten aan faciliteiten, gereedschappen, informatie en contacten, om allerlei dingen in het klein uit te proberen en een masterplan te maken voor het ontwerp en aanleg in de volgende jaren.
Elk winter-seizoen planten we in fases nieuwe struiken en bomen aan, steeds in een ander gedeelte van het bos. In het groeiseizoen werken we op een klein gedeelte aan de kruidlaag.
Lees hier wat er het eerste winter- en lenteseizoen gebeurd is, toen we nog tijd hadden (namen) om een blog te schrijven :-).
Wil je graag als vrijwilliger aan de slag? Meld je hier aan, dan spreken we af wat er past.
